Hírek

Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány

Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány -Klimatizált gyermekosztály adományból a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban

Forrás: veszpremkukac.hu

Veszprémi gyermekosztály - Klimatizáció közadakozásból

Adamecz Zoltán kisfiát a Csolnoky Ferenc Kórházban gyógyították tavaly nyáron. A szülők éjjel-nappali váltásban végig mellette voltak. Az apuka akkor tapasztalta meg, hogy a veszprémi gyermekosztály B részlegén nincs klimatizáció és hogy a nyári extrém hőség mennyire megvisel mindenkit. Gyűjtést indított klímabeszerelésre a saját közösségi oldalán, a beruházás mostanra elkészült. Erről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Hangvillában. A saját ötvenezer forintjával elindított felhívása nyomán száz óra alatt több mint kétmillió forint, majd további egymillió gyűlt össze közadakozásból – mondta Adamecz Zoltán. Az adományozók zömmel magánszemélyek voltak, de cégek, vállalkozók is támogatták az ügyet. A pénzt ügyvédi letétként a felesége, dr. Kovács Eszter irodája kezelte, annak minden költségét vállalva. A hárommillió forint a tervek elkészülte és az engedélyek beszerzése után a kórház Bébi Koraszülött Mentő Alapítványának közvetítésével vált felhasználhatóvá. A kivitelezéssel azt a klímaszerelő szakembert bízták meg, aki a veszprémi gyermekosztály A részlegén korábban már elvégezte ezt a munkát. Dr. Szabó Éva, a Gyermek Centrum volt osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a klíma hiánya régi probléma volt a rosszul szigetelt panelépület negyedik emeletén, ahol biztonsági okokból még az ablakokat se lehet kinyitni. A beteg gyerekek nagyon gyakran magas lázzal feküdtek a forró, állott levegőjű kórtermekben. A kivitelező ezúttal is minőségi munkát végzett, és kisebb alkatrészekkel maga is hozzájárult a végeredményhez. A teljes beruházás hárommillió-háromszázezer forintba került, a hiányt az alapítvány pótolta. Dr. Tenk Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte a kezdeményezők és az adományaikkal csatlakozók segítségét. – A körülmények nem csak a kórházi jóllétre, de sokszor az ápolási idő hosszára és a gyógyulási kilátásokra is hatással vannak – tette hozzá. A veszprémi gyermekosztály mostantól komfortosabb lesz a gyermekek, a szülők és az ott dolgozók számára is.

Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány - Lakáson élesztettek újra csecsemőt

Forrás: Országos Mentőszolgálat facebook

Lakáson élesztettek újra egy újszülöttet a mentők

Minden édesanya rémálmát élte át az a Veszprém megyei anyuka, aki negyedik gyermeke születéséhez kérte a mentők gyors segítségét ma hajnalban.
Rutinos mentésirányító bajtársunk több egységet is riasztott, amíg telefonon instruálta a családot a teendőkre. Közösen, pillanatok alatt világra is segítették az újszülöttet, ám a kislány hamar abbahagyta a sírást és már nem vett levegőt. Vonalban levő bajtársunk éppen diktálni kezdte az újraélesztés lépéseit, amikor megérkezett az első mentőegység, akik emelt szinten folytatták az életmentést.
 Perceken belül további mentőerők érkeztek, köztük a speciális Koraszülött rohamkocsi is, akik másfél órás megfeszített küzdelem után, végül stabil állapotban szállíthatták kórházba az újszülöttet. Mielőbbi felépülést és boldog, egészséges életet kívánunk!
A mentésben résztvevőknek gratulálunk!

Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány - Értékes orvosi eszközöket adományoztak a veszprémi kórháznak

Forrás: veol.hu

Értékes orvosi eszközöket adományoztak a veszprémi kórháznak

Adományozó ünnepséget tartottak szerdán a Csolnoky Ferenc Kórházban: az eseményen adták át azt a két infúziós gyógyszeradagoló pumpát, amellyel az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. sietett az intézmény segítségére.
A két darab infúziós gyógyszeradagoló pumpa, melynek értéke meghaladja az egymillió forintot, már hónapok óta segíti a gyermekek gyógyítását, de a pandémia miatt eddig nem volt lehetőség a hivatalos átadásukra.
A kórház orvos igazgatóhelyettese, Gál Béla elmondta, örömteli számukra az esemény, mert a kórház gyermekosztályának eszközparkja az adomány által bővülhetett, ami hozzájárul a megyében élő gyerekek ellátásához.
Fejes László, a Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felelevenítette, hogy nyolc esztendeje indították el az úgynevezett jótékonysági vadászatot, ami akkor megyékre korlátozta tevékenységüket, majd 2019-től immár országosan is tudnak segíteni.
Tenk Tamás, a Gyermekgyógyászati Centrum főorvosa, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumának elnöke az eszköz működéséről beszélt.
 A koraszülötteket nehéz ápolni infúzióval, ugyanis kis mennyiségű gyógyszerekre van szükségük, ebben is segít az új gép. Példát is hozott az orvos: eszerint egy egykilós gyereknek naponta egy deciliter folyadékot adnak. Ez azt jelenti, hogy óránként 4 millilitert kell adagolniuk, amiben benne van az infúzió, a táplálás, az ionoldatok, amit össze kell hangolniuk – ebben nagy segítséget nyújt a pumpa.